Työväentalo, Pohjolankatu 11

Työväentalo, Pohjolankatu 11


Kuvaus

Työväenyhdistyksen toiminta alkoi 1896. Oman talon hanketta eteenpäin viemään asetettiin toimikunta. Tontti ostettiin räätäli Björklundilta. Puheenjohtaja, maalarimestari Aaro Salo laati talon piirustukset ja valvoi rakentamista. Rakennus vihittiin 1908. Rakennus on hyvin säilynyt julkisivuiltaan jugendia edustava puutalo. Yhdessä Naistenyhdistyksen talon, Lappalaisen talon ja Vanhan postitalon kanssa rakennus muodostaa arvokkaan katkelman “vanhaa Pohjolankatua”. Työväentalo on pohjaratkaisultaan ja ulkoasultaan tyypillinen seurantalo. Pitkänomaisen salin toisessa päädyssä on näyttämö ja toisessa päädyssä eteinen, jonka päällä on parveke.


Eteisen vieressä ovat kahvilaravintola keittiöineen sekä muut aputilat juhlasalin suuntaisesti. Yhdistyksen toimisto- ja kokoustilat on sijoitettu talon pohjoissivun toiseen kerrokseen. Ulkoasua hallitsevat pitkäomaisen, satulakattoisen rakennusmassan molemmissa päissä olevat poikkipäädyt.


Vuonna 1984 työväenyhdistys oli aikeissa purkaa talon, mikä kuitenkin lääninhallituksen päätöksellä onnistuttiin estämään ja säilyttämään rakennus Pohjolankadun kaunistuksena. Purku-uhka on paljastava esimerkki siitä, kuinka hienoja kohteita vielä tuolloin oltiin valmiita hävittämään.


Talon vuonna 1996 valmistuneen peruskorjauksen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Hannu Puurunen Oy /Hannu Puurunen ja Reijo Myllynen. Korjauksessa rakennus palautettiin seurantalokäyttöön ja muun muassa teatterisali, näyttämö ja lehterit entistettiin. Rakennuksen puujulkisivu palautettiin alkuperäisen mukaiseksi (osittain rekonstruktio).