Suojala, akvarelli, 41x31

Suojala, akvarelli, 41x31

Varastossa
Toimitusaika: 7 päivä(ä)

Kuvaus

Arkkitehti Eino Pitkänen, suunniteltu v. 1927

Suojala on arkkitehti Eino Pitkäsen varhaiskauden työ. Taloa ei täysin rakennettu piirustusten mukaan. Rakennukseen käytettiin paikalla olleen VPK:n talon rakenteita kuten osia kivijalasta ja hirsiseinistä. Osa sisäovista on jugendhenkisiä, mistä voi päätellä niiden saattavan olla peräisin aiemmasta VPK:n talossa. Taloon tuli juhlasali, kahvila, suojeluskunnan kanslia sekä asunnot vahtimestarille ja aluemestarille.

Seinät ovat olleet aikoinaan maalaamatonta vaaka- lautaa, yläosassa on ollut pystypanelointi. Rakennus edustaa julkisivuiltaan hyvin niukkaeleistä klassisismia, tyyliaiheina miltei vain kuistin antiikkihenkinen päätykolmiokatos ja pilarit.

Talon omisti VPK vuoteen 1928, jolloin se siirtyi suojeluskunnalle. Suojeluskuntien lakkautuksen jälkeen v. 1944 talo oli vuoteen 1958 Pielaveden Hevosystäväinseuralla, jolta se siirtyi eri urheiluseurojen ja VPK:n muodostamalle yhtiölle. Vuonna 1992 talo lahjoitettiin Pielavesi-seuralle, joka korjautti talon palauttaen sen vastaamaan alkuperäistä asua.