Savonkatu 4

Kuvaus

Kirkkoaukion vanhimpaan rakennuskantaan kuuluva Otava II edustaa Iisalmessa vähän säilynyttä 1800- luvun puurakentamista. Rakennus toimi majatalona vuosina 1897–1900. Ravintoloitsija Grönberg sai majatalonpidon ja ravintolaoikeudet ja vuokrasi tarkoitusta varten rakennuksen kauppias Johan Puustisen tontilta. Myöhemmin oikeudet siirtyivät neiti Anna Lapille (1901–1910) ja hänestä tuli rakennuksen omistaja. Rakennuksessa toimi Seurahuone vuosina 1904–1917.

Vuonna 1922 rakennuksessa toimi Suojeluskunnan esikunta, jolta kaupunki osti sen samana vuonna ja kunnosti sen “virastojen taloksi”. Siellä kokoontuivat muun muassa rahatoimikamari ja maistraatti. Rakennukseen sijoitettiin lopulta lukutupa, kirjasto (1959), kaupunginvoudin virkahuone ja poliisilaitos. Kansankirjasto ja lukutupa muuttivat rakennukseen Raatihuoneen siipirakennuksesta. Kirjastolla oli käytössä aluksi vain yksi huone, mutta vuonna 1932 saatiin lisätilaa, kun valtuustosali, maistraatti ym. virastot siirtyivät entisen yhteiskoulun taloon (Raatihuone).

Talvisodan aikana kirjasto suljettiin, kun pommi tuhosi pihassa olleen vahtimestarin asunnon. Jatkosodan aikaan rakennuksessa oli asuntoja, tuomiokunnan kanslia ja varastoja siirtoväen tavaroille. Kirjasto sai koko rakennuksen käyttönsä 1978 ja siirtyi lopulta rakennuksesta kulttuurikeskukseen 1989.

Rakennukseen on tehty lukuisia muutoksia sisätiloihin aikojen kuluessa. Alkuperäinen sisäänkäynti oli pihan puolelta. Vuonna 1902 rakennettiin länsisiipi kellareineen ja kuisti, jolloin rakennuksessa oli kaksi asuntoa kulmittain. Otava II peruskorjattiin 1990 harjaantumiskouluksi. Vuonna 2005 rakennus myytiin yksityisomistukseen.