Naistenyhdistyksen talo, Pohjolankatu 9b

Naistenyhdistyksen talo, Pohjolankatu 9b


Kuvaus

Iisalmen Rouvasväen Yhdistyksen Käsityökoulu perustettiin 1897. Yhdistys muutti nimensä vuonna 1922 Iisalmen Naistenyhdistykseksi ja koulusta tuli Iisalmen käsityö- ja kutomakouluksi. Vuonna 1937 siitä tuli nimeltään Iisalmen Naiskotiteollisuuskoulu. Yhdistys vuokrasi koululle kauppias Aro Väisäseltä talon Pohjolankadun varrelta ja osti rakennuksen vuonna 1919. Koulu toimi kiinteistössä vuosina 1908–1974. Sitä laajennettiin rakentamalla pohjoispäätyyn hirsiseinäinen kutomasali vuonna 1924. Oppilasmäärä vaihteli 50 tienoilla.


Vuosina 1940–1944 tilat otettiin Pohjois-Savon Suojeluskuntapiirin sotasairaalan käyttöön työtuvaksi. Rakennuksessa oli myös tallukkatehdas ja sotilasvaatekorjaamo. Rakennuksessa asui sotasairaalan lottia ja siivoojia sekä siirtolaisperheitä.


Koulun tiloihin kuuluivat koulurakennus, piharakennus ja kaksikerroksinen aitta-puuliiteri-talli. Piharakennus toimi muun muassa opettajien asuntona. Vuonna 1974 koulu siirtyi Ylä-Savon ammattikoulutuksen kuntainliitolle. Kiinteistön ylläpitäjäksi jäi Naisten Säätiö, joka perustettiin vuonna 1975. Sen jälkeen rakennus oli kansalaisopiston piirien kokoontumispaikkana. Kadunpuoleisesta julkisivusta aiemmin puretut kaksi frontonia ja sisäänkäynti palautettiin vuoden 2002 peruskorjauksessa. Samalla pihalta purettiin tallirakennus.